Cypress

Ken je die lange dunne naaldbomen bij statige Franse landhuizen of Italiaanse lanen? Ook kom je ze tegen bij kerkhoven. Cypress olie verfrist en geeft energie, het laat je landen en rijzen, het brengt je bij jezelf en geeft je een gevoel van veiligheid in grote gezelschappen. Het is een goed middel bij grote veranderingen in het leven. Cypress is werkzaam bij de pijnlijke overgangsperioden in het leven, zoals de dood van iemand van wie je houdt of het einde van een relatie.

Het woord ‘sempervirens’ is de Latijnse naam van de plant en betekent eeuwig levend en verwijst daarmee naar het altijd groen blijvende blad van de boom; we kunnen daar ook een verwijzing in zien naar het leven na de dood. Deze essentiële olie kan ons troosten, kracht geven in het uur van de dood. Cypress onder je voeten & je kunt de wereld weer aan!

Cypress – cupressus sempervirens
Bevordert vitaliteit en energie
Werkingen fysiek
 Antiseptisch, deodoriserend, krampstillend, reguleert het vrouwelijk hormoonsysteem, samentrekkend, slijmoplossend, vaatvernauwend.
Specifieke therapeutische werking
Aambeien, zwak bindweefsel, bloedingen, diarree, zweetvoeten, eierstokcysten, hoesten metkramp en slijm, kinkhoest, te sterke menstruatie, overgangsproblemen, spataderen,tandvleesbloedingen. Acne, overmatig transpireren, vette huid. Haar: geeft het haar glans,tegen vet haar en roos.
Werkingen huid/haren
Antiseptisch, deodoriserend, samentrekkend.
Mengt zich goed met: Bergamot, citroen, jeneverbes, lavendel, lemmetje, scharlei, sinaasappel, venkel, zee-den.
Werkingen geestelijk/psychisch
Structurerend, verstrooidheid, ‘psychische’ ontworteling, na een emotionele of mentale strijd.
Psychologisch geurtype
Het cypress-type lijdt vaak aan een groot verdriet of geheim dat verborgen zit achter een hard en uitdrukkingsloos masker. Het is iemand die niet zo gauw leed of onrecht vergeet en vergeeft. Hierdoor treedt hij de mensen niet onbevangen tegemoet. Vanaf een afstand bekijkt hij anderen met wantrouwen. Zijn wrokkige kijk op de wereld komt meestal doorgevoelens van onzekerheid en zich onbemind voelen. In plaats van bij zijn negatieve ervaringen uit het verleden te blijven stilstaan, zal hij ze moeten gaan zien als een les voorgeestelijke groei. Eigen en andermans fouten zal hij moeten gaan vergeven, zodat hij het ‘nu’ ontspannen tegemoet kan treden.
Geurmeditatie
Vergeven is ontwaken uit een boze droom, breken met woelige gedachtenslierten. Als we met moed en liefde afscheid nemen van het verleden ligt het leven voor ons klaar.
Spiritueel
Cypress olie is een goed middel bij grote veranderingen in ons leven. Cypress is ook werkzaam bij de pijnlijke overgangsperioden in het leven, zoals de dood van iemand van wie je houdt of het einde van een relatie.
Het woord ‘sempervirens’ in de Latijnse naam van de plant betekent eeuwig levend enverwijst daarmee naar het altijd groen blijvende blad van de boom; we kunnen daar echterook een verwijzing in zien naar het leven na de dood. Zowel bij de Grieken als bij deRomeinen was deze boom dan ook gewijd aan de goden van de onderwereld en hethiernamaals. Al duizenden jaren lang worden er op kerkhoven cipressen geplant, misschienom ons te herinneren aan het eeuwige van het het leven. De essentiële olie kan ons troosten kracht geven in het uur van de dood, op dezelfde manier als melisse-olie.
Dank Hellen Venix voor het samenstellen van het algemene deel van de tekst